Vanlige spørsmål

Spørsmål og svar

Her finner du svar på de vanligste spørsmålene.
Vi vil jevnlig oppdatere med aktuelle spørsmål og svar for å gi våre pasienter solid fagkunnskap og en trygg behandling.

Hvis man ikke møter til avtalt time, koster det noe?

Avbestilling av timen små skje senest 48 timer i forveien (virkedager). Pasienter som ikke stiller til timen og ikke har avbestilt, belastes med et gebyr.

Vi har denne praksis fordi ubenyttet tid medfører et betydelig økonomisk tap da lønnet personale og kostbart utstyr blir stående ubrukt.

Vi ber om at timeavtaler følges som en respekt for oss, våre tjenester og for alle våre andre pasienter.

Har dere en prisliste?

Ja. Du finner en full prisliste her på vår nettside. Prislistene har vi tilgjengelig i resepsjonen vår.

Vi er vant til å møte mennesker med ulike ønsker og behov. Vi gir deg informasjon, anbefalinger og ulike forslag med ulike priser. Men det er du som bestemmer!

Hei. Jeg ser dere holder åpent på kveldstid. Er det dyrere priser etter 16:00?

Nei, vi har samme priser hele åpningstiden.

Når er visdomstennene et problem?

De færreste får problemer med visdomstennene, men noen kan imidlertid få store plager.

De vanligste problemene er:

  • Infeksjon i tannkjøttet rundt tannen. Dette kan noen ganger føre til infeksjon i kinnet, halsen, eller kjevebeinet. Infeksjoner behandles med antibiotika, men kan komme tilbake.
  • Tannråte og hull (karies).

Andre årsaker kan være:

  • Skade på andre tenner.
  • Cyste (et hulrom fylt med væske) i kjeven. Cysten kan skade kjevebenet eller nærliggende tenner.
  • At det blir for trangt i kjeven. En visdomstann omtales som innkilt hvis den ikke klarer å trenge skikkelig gjennom tannkjøttet, ofte fordi det ikke er nok plass eller hvis tannen vokser i feil retning. Oppstår det komplikasjoner bør tannen trekkes.

Forrige tannlegen min ville ikke gi meg bedøvelse hvis det var små hull. Men jeg er pysete og vil gjerne ha bedøvelse uansett. Kan jeg få det?

Du vil alltid bli spurt om du vil ha bedøvelse før vi gjør noe. Mange pasienter vil gjerne ha full bedøvelse uansett hvor liten behandlingen er. Du bestemmer!

Dere er mange tannleger på klinikken. Kan jeg velge hvem jeg vil gå til?

Ja, det kan du. I noen tilfeller vet vi at vi har andre kolleger på klinikken med bedre kompetanse innen enkelte felt og da er vi ikke redd for å søke hjelp og råd. Men du vil hele tiden ha din faste tannlege som passer på deg, dersom du av en eller annen grunn ønsker å bytte til en annen tannlege på huset, er det selvsagt uproblematisk. Vi prøver å samle all kompetanse her på klinikken slik at vi slipper å sende deg til spesialister andre steder.

Hva er en rotfylling

Rotbehandling/ rotfylling innebærer at tannlegen fjerner årsaken til skaden, som karies, om det er mulig. De fleste rotbehandlinger skyldes at bakterier fra et hull i tannen er kommet helt inn til nerven og forårsaket betennelse, noen ganger med tannverk som symptom. Tannlegen renser ut rotkanalene, desinfisert og tettet igjen med et rotfyllingsmateriale. Slag og skader på tennene kan også føre til at nerven dør, slik at man må rotfylle tannen.

Dårlig ånde

Dårlig ånde kommer oftest fra selve munnen. Dårlig ånde er et resultat av bakterier som lever i kroppen og gir fra seg produkter. Dette betyr at bakteriene blander seg med matprodukter, blod og vev, og danner svovel. En god munnhygiene og behandling av eventuell tann-løsningssykdom er veldig viktig for å bli kvitt vond lukt fra munnen. Bruk tanntråd og noe alternativt som munnskyld, tyggegummi eller pastiller og vær nøye med rengjøring mellom tennene en gang pr dag.

Vanskelig å komme til mellom alle tenne? Det finnes mange ulike løsninger tilpasset de ulike tannsett og munnhuler. Søk råd hos din tannlege.

Hull

Hull i tennene forårsakes av tannsykdommen karies. Sykdommen oppstår når munnbakterier danner syrer som gradvis løser opp emaljen og det underliggende dentinet.

Tidligere boret tannlegene opp store hull også ved små kariesangrep, i dag gjør vi ikke det, dagens behandling er mye mer skånsom.
Vi behandler dine tenner så skånsomt som mulig, men dersom hullet i tannen er blitt for stort må vi legge en fylling.
Det kan velges mellom en rekke ulike fyllingsmaterialer og teknikker.

Det er ikke alltid lett å kjenne at man har et hull i en tann, noen ganger kan dette oppdages ved at det iser, andre ganger er man ikke klar over det. Ved jevnlig kontroll vil tannlegen din kunne fange opp begynnende eller større hull.

Misfarging / Fargeforandring

Det en normal prosess at tenner med alderen blir mørkere, gjerne gulere eller gulbrune. Det som kalles misfarging av tenner, kan oppstå enten innenfra i tannen eller utenfra. Estetisk tannbehandling handler om justeringer av tennenes utseende. Med moderne teknikker kan man i dag forbedre både tennenes farge og form.

Føler du at tennene dine har endret farge, sjenerer det deg? Ta kontakt med din tannlege så kan dere sammen sette opp et passende behandlingsforløp.

Blødende tannkjøtt

Tannkjøttet kan i blant blø lett ved rengjøring. Dette kan bety at man har fått en inflammasjon (betennelse). Den vanligste årsaken til dette er at bakterier har fått sitte for lenge på tennene eller i tannkjøttslommene rundt tennene.

Inflammasjon forebygges med hjelp av ordentlig og daglig rengjøring.
Tannbørsten er en bra start, men tanntråd eller tannstikker er faktisk enda viktigere.

Munntørrhet

Munntørrhet er fornemmelsen av at det mangler spytt i munnen. Munntørrhet skyldes ofte at spyttkjertlene lager for lite spytt, men kan også skyldes endringer i spyttets sammensetning. Føler du deg derimot ofte eller konstant tørr i munnen, er det viktig å finne årsaken.

Du kan øke spyttproduksjonen ved å tygge en sukkerfri tyggegummi. På apoteket får du kjøpt sukkerfri tyggegummi med fluor som kan være nyttig for å gi tennene ekstra beskyttelse.