Erstatte tenner

Erstatte manglende tenner

Mange mangler en eller flere tenner av ulike grunner. Det finnes flere ulike måter å erstatte tenner på. Ved en konsultasjon finner vi sammen med deg hvilken erstatning som er den beste. Du vil få grundig informasjon om pris og ulike løsninger, slik at du kan ta et valg som passer deg.

Bro

Dersom du mangler en eller flere tenner og ønsker å erstatte disse, kan løsningen være en bro. En bro i munnen, fungerer slik at man lager erstatninger for de manglende tennene, og fester disse i tenner på hver side. Tanntekniker lager broen.

Delprotese

En delprotese er en avtakbar protese som kan erstatte én eller flere tenner. At den er avtakbar, betyr at du kan ta den ut for rengjøring. Protesen er festet ved hjelp av klammere (kroker/bøyler) på de gjenværende tennene i munnen.

Det er nesten alltid en fordel å bevare noen tenner, selv om de ikke er så gode. Da kan man lage en løsning hvor tannlegen/tannteknikker bruker gjenværende røtter slik at protesen sitter bedre.

Implantat

Et tannimplantat er en kunstig rot som settes inn i kjevebenet. På denne typen «røtter» kan tannlegen feste kroner eller broer for å erstatte manglende tenner. Tannerstatningen består oftest av 3 deler: skruen i benet, en forlenger gjennom tannkjøttet og kronen som settes på toppen.

Helprotese

Mange, særlig eldre, har ikke hatt mulighet for å bevare sine egne tenner. Dette skyldes som regel flere forhold. Viser det seg at ingen av tennene kan bevares kan det være nødvendig med en helprotese. Protesen må tas ut for renhold.

Maryland bro

Maryland bro er et alternativ som kan være aktuelt i tilfeller når en tann mangler og nabotennene er friske og man av ulike grunner ikke ønsker implantat. Man får da en fast porselensbro uten at man trenger å slipe ned nabotennene.

Valplast

Valplast er en nylonbasert protese. Materialet gir en fin kombinasjon av styrke og fleksibilitet i pasientens munn. Protesen er fleksibel, samt den lages normalt med tannfargede klammere. Dette er en langtidsmidlertidig løsning.