Fluor

Hvorfor bruker vi fluor?
Av og til trenger tennene ekstra beskyttelse. Risikoen for å få karies kan være større enn normalt, eller tennene er følsomme og iser. Fluor kan da hjelpe oss å styrke tennene. Forskning har vist at fluor er en av hovedårsakene til at vi får mindre karies nå for tiden sammenlignet med tidligere. Fluor lagres både i tannen og danner også et beskyttende lag på utsiden av emaljen slik at den blir hardere og mer motstandsdyktig mot syreangrep fra bakterier. Små hull kan til og med tilhele hvis det regelmessig finnes fluor rundt tennene. Basisbeskyttelsen består av tannbørsting med fluortannkrem to ganger om dagen. Nesten alle tannkremer inneholder fluor i dag.
Av og til trengs det ekstra fluortilskudd, og vi anbefaler at du bruker det du liker. Det vanligste er at man selv tar fluor hjemme. Ved fluorskylling vil fluor nå alle tannflatene. Det er best å skylle etter at man har børstet tennene, rett før man går og legger seg. Da blir det liggende et tynt lag med fluor på tennene hele natten. Skyll i minst ett minutt og spytt så ut væsken. Et alternativ til skyllingen kan være fluortyggegummi som tygges på dagen, eller sugetabletter. Vi kan også legge en spesiell fluorlakk på tennene dine når du er hos oss. Av og til lager vi en individuell skinne som tilpasses tennene dine. I skinnen/formen legger man fluor gel. Denne metoden brukes når risikoen for hull er svært stor.
Fluor er testet vitenskapelig over mange år og blir brukt med godt resultat over hele verden. Hvis man er særlig utsatt for karies er det viktig å endre andre risikofaktorer som munnhygiene og kosthold. Moderne tannpleie betyr at vi sammen og i god tid forsøker å forebygge sykdom slik at du kan ha tenner hele livet. Start med fluor fra første melketann og livet ut!

 

Tags: