IF tannlegeforsikring

Tannforsikring

Med tannforsikring fra If får du dekket utgiftene til tannbehandling. Det eneste som kreves er at du går til årlig kontroll hos tannlegen. Det er både trygt og enkelt.

Forutsigbarhet

Har du tannforsikring, kan du gå til tannlegen når du trenger det. Og du slipper å være redd for hva det vil koste.

Tannforsikringen gir deg forutsigbare tannlegeutgifter. Det blir enklere for deg å planlegge økonomien din. Du betaler en fast pris årlig – og får dekket utgiftene til alle de vanlige tannbehandlingene. Du betaler kun for den årlige undersøkelsen, og en egenandel hvis du skulle ha behov for tannbehandling.

Tannforsikringen dekker:

✓ Karies (hull i tennene)
✓ Erstatning av sprukket plombe
✓ Trekking av tenner
✓ Innsetting av bro (over tre tenner)
✓ Krone på skadet tann
✓ Implantat
✓ Krone på implantat
✓ Rotfylling (endodonti)

Egenerklæring

Når du har bestemt deg for å bestille tannforsikring, vil IF be deg om å svare bekreftende på at du har vært hos tannlegen i løpet av de siste 15 månedene, og at du ikke har behov for tannbehandling på kjøpstidspunktet. Du må også akseptere at tannlegen kan sende journalen din til If og til vår samarbeidspartner, Nordic Dentalpartner, ved behandling av tannskade.

Kvalitetssikrede tannklinikker

Tannforsikringen kan benyttes ved tannklinikker som er sertifisert av Nordic Dentalpartner. Sertifiseringen sikrer deg en trygg og god kundeopplevelse, og at du slipper å legge ut for behandlingen selv.

Slik fungerer tannforsikringen

Tannforsikringen dekker kostnaden du har ved behandlingen av nye og uforutsette tannproblemer. Hvis du får hull i tennene eller har behov for en krone, bro eller rotfylling, dekker tannforsikringen utgiftene dine. Når du skal bruke forsikringen, tar du bare kontakt med tannklinikken din. Det som dekkes av IF slipper du å legge ut for, oppgjøret går automatisk.

Priser

ALDER – ÅRLIG PRIS – EGENANDEL – ÅRLIG FORSIKRINGSSUM

20-35 år    Kr 950            Kr 500                   Kr 40 000
36-50 år    Kr 2 400         Kr 2 000               Kr 40 000
51-70 år    Kr 2 900         Kr 2 000               Kr 40 000

Har du spørsmål – eller ønsker du å bestille tannforsikring – gå inn på if.no/tannforsikring.

Read More

Samarbeid med Blindeforbundet

Tenker du noen ganger på hvor avhengig du er av synet ditt? Hvor
annerledes livet ville blitt om du plutselig ikke kunne se lenger? Det
er vanskelig å forestille seg ikke lenger å kunne se dem du elsker,
ikke lenger kunne utføre jobben du er glad, eller kunne ferdes ute
uten hjelp. For de fleste av oss er alvorlig synstap eller blindhet
noe av det vi frykter mest.

Hele 80% av all blindhet kan enten forebygges eller behandles, det er kun en
enkel operasjon som skal til for å gi dem synet
tilbake. Da vi fikk vite dette hadde vi lyst til å hjelpe.

Gjennom et samarbeid mellom Blindeforbundet og Tannkontoret hjelper vi
én person med å få synet tilbake for hver nye pasient som kommer til
oss.

En tur til tannlegen kan med andre ord være med på å gi et annet
menneske muligheten til å se igjen. Det er en fin tanke.

Read More

Hva er tannstein?

Tannstein er et hardt belegg som sitter på tannen, ofte langs tannkjøttet.

Det finnes to typer tannstein. En type som sitter på tennene over tannkjøttet og er synlig i munnen. Og en type tannstein som sitter på rotoverflaten i tannkjøttlommen.

Tannstein som er synlig dannes i ulik grad hos forskjellige mennesker. I stor grad skyldes denne typen tannstein at spyttet er overmettet på mineraler og en får utfelling av disse på tennene. Denne typen tannstein dannes spesielt på tannflater nær utførselsgangene til store spyttkjertler som f.eks. på innsiden av underkjevens fronttenner.

Tannstein som dannes på rotoverflaten skyldes forkalkning av belegg som ligger under tannkjøttkanten. Slik tannstein bidrar spesielt til å vedlikeholde betennelsesprosesser i tannkjøttet kjent som “pyrea”

Det betyr at tannstein dannes både med med og uten belegg på tennene. Noen får mye tannstein, mens andre får lite. Dette avhenger av spyttets sammensetning og den enkeltes pusserutiner.

Puss tennene grundig og bruk tanntråd/tannstikker eller mellomromsbørster for å få vekk bakterier som ligger mellom tennene. Det anbefales å fjerne tannstein regelmessig hos tannlege/tannpleier.

Vil du teste pusseteknikken din hjemme, kan du bruke plakkontroll-tabletter som du benytter etter at du har pusset tennene og skylt godt med vann. Tablettene får du kjøpt på apoteket, de skal tygges og holdes i munnen i 30 sekunder før de spyttes ut og munnen skylles. Dersom det er plakk igjen på tennene blir dette farget rødt, og man pusser tennene på nytt for å få bort all fargen. Tablettene kan brukes med jevne mellomrom for å kontrollere pusseteknikken.

Read More

Hjelp, tannkjøttet blør!

Tannkjøttet må tas like godt vare på som tennene.

Et sunt og friskt tannkjøtt er lyserødt og fast. Hvis tennene ikke blir rengjort hver dag, kan det utvikle seg gingivitt eller periodontitt.

Har du opplevd at tannkjøttet ditt blør? Vet du hva belegget består av? Visste du at belegget faktisk består av bakterier? Disse trives veldig godt på tennene. Når bakteriene spiser sukker, lager de noe skikkelig surt som etter hvert ødelegger deler av tanna, dette kaller vi hull. Bakteriene vil også gi irritasjon i tannkjøttet som gjør at det begynner å blø lett, dette kalles gingivitt.

Gingivitt er en tannkjøttsykdom som kan behandles ved å pusse tennene to ganger om dagen og bruke tanntråd. Tannbørsten klarer ikke å pusse mellom tennene, det vil ligge bakterier der som irriterer tannkjøttet hvis ikke de blir fjernet med tanntråd eller mellomromsbørster hver kveld. Husk å dytte tanntråden godt ned mellom tannkjøtt og tann. Det vil blø, det vil være ømt en stund, men så gir det seg. Da er tannkjøttet frisk og du vil unngå problemer med tannhelsen din i fremtiden.

Hvis denne irritasjonen vedvarer kan bakteriene begynne å ødelegge kjevebenet slik at tennene blir løse, dette kalles periodontitt (“pyrea”). Sykdommen utvikler seg som oftest over tid. Det kan være vanskelig å oppdage betennelse i tannkjøttet selv, fordi det nødvendigvis ikke gjør vondt. Er tannkjøttet rødt, hovent og ømt, kan dette være tegn på tannkjøttbetennelse.

Ved diagnosen periodontitt, må utviklingen av sykdommen stanses. Man blir aldri kvitt problemet helt, men sykdommen kan stoppe opp ved å rense jevnlig hos tannlege/tannpleier, samt følge opp nøye med renhold hjemme.

Å gå til jevnlig kontroll hos tannlegen er viktig for å avdekke periodontitt på et tidlig stadium.

Den aller viktigste jobben gjør du selv ved å pusse godt i overgangen mellom tannkjøtt og tann, og ved å gjøre rent mellom tennene hver kveld.

Read More

Amalgamforbud

1.1.2008 ble det her i landet innført totalforbud mot amalgam som tannfyllingsmateriale.
Dette ble gjort med bakgrunn i at Miljødepartementet fra og med denne dato fastsatte et forbud mot kvikksølv i produkter i Norge.
Amalgam er et fyllingsmateriale som har vært i bruk i langt over 100 år.
Det består av en legering av kvikksølv og andre metaller, for eksempel sølv, tinn, kopper og sink. Som fyllingsmateriale hadde amalgam mange gode egenskaper;

Det var slitesterkt, holdbart, billig og teknisk lett å legge. Bruken av amalgam ble likevel etter hvert omdiskutert, da man lurte på om kvikksølv kunne frigis fra fyllingene og medføre forgiftning i kroppen.
Det finnes en lang rekke symptomer som enkelte mener skyldes kvikksølvutslipp fra amalgamfyllingene – tretthet, hukommelsesproblemer, konsentrasjonsvansker, slapphet, høyt blodtrykk, lavt blodtrykk, kramper, diare, osv.
Det er imidlertid vanskelig å påvise at disse symptomene skyldes amalgamfyllingene og alt tyder på at folk flest ikke må eller bør skifte ut sine amalgamfyllinger dersom de er tette og ellers fungerer godt.

Read More

Tannbørster

I et hav blant tannbørster kan det være vanskelig å velge riktig.
Vi kommer med noen gode råd på veien.
Tannbørsten bør være liten og myk.
Det finnes ulike utforminger på den manuelle tannbørsten, og det finnes ulike typer elektriske tannbørster.
Hvilken type tannbørste du bruker er ikke avgjørende for resultatet, det viktigste er hvordan du pusser tennene dine og at du gjør det grundig.
Tannlegen kan gi deg råd om tannpussing som er riktige akkurat for deg.
Det anbefales at du pusser tennene to ganger daglig. Når busten på tannbørsten blir slitt, blir effekten dårligere.
Ikke puss for hardt.
Bytt tannbørste ca. hver tredje måned.
Puss, puss så får du kanskje en suss!

Read More

Spiseforstyrrelser.

Spiseforstyrrelser

Regelmessige brekninger over lang tid kan gi etseskader på emaljen. Ofte går det langsomt og kjennes ikke, men skadene kan bli omfattende.

Til sykdomsbildet av spiseforstyrrelser; anorexi og bulimi, hører regelmessige brekninger over lang tid. De sure oppstøtene som passerer munnen belaster tennene og kan gi etseskader på emaljen. Omfanget av disse skadene kan variere fra svært små
til mer omfattende.
Som oftest er baksiden på overkjevens fortenner mest utsatt ettersom disse flatene treffes først av magesyren.

Når skaden er skjedd 
Med moderne teknikker og materialer kan tannlegen lime på tynne keramiske fasetter. Behandlingen både bygger opp og
beskytter tennene i framtiden. Lignende beskyttelse kan i blant utføres med kompositt.
Noe du bør tenke på, er å vente en stund med å børste tennene etter at du har kastet opp. Magesyren løser nemlig opp emaljen
og børster du mens tannoverflaten er bløtere, kan tennene skades.

Skyll i stedet munnen med vann, eller med fluorskylling som fås kjøpt på apoteket. Etter en halvtime har emaljen blitt hard igjen og tåler tannbørsting bedre.

Tennene børstes som vanlig morgen og kveld, men unngå tannkremer med mye slipemiddel og glem ikke rengjøring mellom tennene med tanntråd.

Unngå etsende drikker som appelsinjuice eller andre drikker med lav pH verdi. Om du drikker juice eller lignende; skyll med vann etterpå.

Fortell oss om sykdommen din. Vi har taushetsplikt og kan hjelpe deg med å forebygge fremtidige skader!

Read More

Fluor

Hvorfor bruker vi fluor?
Av og til trenger tennene ekstra beskyttelse. Risikoen for å få karies kan være større enn normalt, eller tennene er følsomme og iser. Fluor kan da hjelpe oss å styrke tennene. Forskning har vist at fluor er en av hovedårsakene til at vi får mindre karies nå for tiden sammenlignet med tidligere. Fluor lagres både i tannen og danner også et beskyttende lag på utsiden av emaljen slik at den blir hardere og mer motstandsdyktig mot syreangrep fra bakterier. Små hull kan til og med tilhele hvis det regelmessig finnes fluor rundt tennene. Basisbeskyttelsen består av tannbørsting med fluortannkrem to ganger om dagen. Nesten alle tannkremer inneholder fluor i dag.
Av og til trengs det ekstra fluortilskudd, og vi anbefaler at du bruker det du liker. Det vanligste er at man selv tar fluor hjemme. Ved fluorskylling vil fluor nå alle tannflatene. Det er best å skylle etter at man har børstet tennene, rett før man går og legger seg. Da blir det liggende et tynt lag med fluor på tennene hele natten. Skyll i minst ett minutt og spytt så ut væsken. Et alternativ til skyllingen kan være fluortyggegummi som tygges på dagen, eller sugetabletter. Vi kan også legge en spesiell fluorlakk på tennene dine når du er hos oss. Av og til lager vi en individuell skinne som tilpasses tennene dine. I skinnen/formen legger man fluor gel. Denne metoden brukes når risikoen for hull er svært stor.
Fluor er testet vitenskapelig over mange år og blir brukt med godt resultat over hele verden. Hvis man er særlig utsatt for karies er det viktig å endre andre risikofaktorer som munnhygiene og kosthold. Moderne tannpleie betyr at vi sammen og i god tid forsøker å forebygge sykdom slik at du kan ha tenner hele livet. Start med fluor fra første melketann og livet ut!

 

Read More

Tenner og graviditet

 

Tenner og graviditet.

En del gravide får hull i tennene under graviditeten.
Ofte skyldes dette at gravide spiser oftere da appetitten endres og de som er plaget av kvalme synes at småspising og drikking kan hjelpe.

​Graviditet kan medføre oppkast i perioder. Hyppig oppkast kan etse tannemaljen ettersom mageinnholdet er svært surt. Tenner som over lang tid blir utsatt for sur påvirkning fra mat eller drikke, kan få syreskader, og i noen tilfeller vil begynnende syreskader kunne utvikles i svangerskapsperioden.

Under graviditeten endres hormonsammensetningen så tannkjøttet reagerer kraftigere på bakteriebelegg på tennene også fordi immunsystemet kan være endret. Dette påvirker blodårene, og man er mer utsatt for tannkjøttbetennelse enn ellers.

Tannkjøttet blir rødt og hovent, spesielt mellom tennene, og kan blø ved tannpuss. Dette kan motvirkes ved å opprettholde en god munnhygiene. Renhold mellom tennene holder som regel tannkjøttbetennelsen i sjakk. Tannkjøttbetennelsen forekommer oftest i løpet av de seks første månedene av svangerskapet.

Det anbefales regelmessige tannhelsekontroller, også når du er gravid. Det er viktig at du informerer tannlegen om graviditeten, slik at dere kan vurdere nødvendigheten av behandling sammen.

Generelt bør omfattende tannbehandling utsettes til etter fødselen. Nødvendig og/eller akutt behandling kan gjennomføres. Vanlige tannrøntgenundersøkelser kan gjennomføres uten spesielle tiltak når du er gravid. Moderne teknikk medfører svært lav stråledose ved tannrøntgen. Lokalbedøvelse er ikke farlig for fosteret.

Når starter tannutviklingen hos fosteret?

​Forkalkningen av melketennene starter mellom 14. og 18. svangerskapsuke. Ved fødselen er tannkronene halvveis ferdigdannet. De blivende tennene utvikles senere – forkalkningen av 6-års jekslene starter i tiden rundt fødselen.

Kalsium er hovedbestanddelen i tennene. Lavt kalsiuminntak under svangerskapet påvirker ikke barnets tenner, men trekker kalsium fra mors skjelett.

Gode råd for å opprettholde god tannhelse og unngå karies (hull), syreskader og tannkjøttbetennelse anbefales det følgene:

-Regelmessig og sunt kosthold.

-Unngå småspising.

-Børst tennene med fluortannkrem to ganger om dagen. For noen vil det være gunstig å bruke fluorskyllevann i tillegg.

-Bruk tanntråd eller tannstikker daglig.

-Skyll munnen med vann eller fluorskyllevann umiddelbart etter oppkast for å nøytralisere syre.

-Unngå å børste tennene første timen etter oppkast eller inntak av sur mat og drikke.

 

 

Read More

Syreskader

Å unngå syreskader på tennene er vår tids store nye tannhelseutfordring!

Syreskader er blitt en stor tannhelseutfordring.

Det er nærmere 40 prosent av befolkningen som er over 20 år som har etseskader på tennene, og 40 prosent av landets 18-åringer har syreskader på tennene.

Et kjemisk syreangrep kalles erosjon på fagspråket, det er forårsaket av sure drikker eller mat som har en pH- verdi på under 4,5. Jo lavere pH- verdi, desto høyere surhetsgrad.

Eksempler på dette er juice, brus vanlig og sukkerfri, sportsdrikker, vann med smakstilsetning, vin, magesyre i forbindelse med oppkast/oppstøt eller sitrusfrukter.
Når det du drikker er sukkerfritt, reduseres riktignok risikoen for hull i tennene, men du skal være oppmerksom på at den sukkerfrie brusen er like skadelig for tannemaljen din.

Sukkerfrie-varianter av saft, juice og brus gir like stor risiko for syreskader, produsentene tilsetter også i mange tilfeller surhetsregulerende midler for at det skal smake friskt lengst mulig.

Tannemaljen vår vokser ikke ut igjen. Når den er slitt kan tennene bli sprøere og brekke, og de blir mer utsatt for kariesangrep. Nedslitt emalje gjør også at tannbenet ligger ubeskyttet, noe som kan gi ising i tennene. I tillegg kan tennene også bli gulere fordi emaljen er blitt så tynn.

Hva kan vi gjøre med dette problemet:

Den viktigste behandlingen er å finne årsaken til problemene og hindre videre utvikling.

Dersom syreskadene ikke oppdages tidlig, kan skadene utvikles til å bli alvorlige, slik at omfattende behandling blir nødvendig. Hvis du har utviklet syreskader bør du unngå drikke og spise mat og drikkevarer med en pH- verdi under 4,5, i det minste være veldig påpasselig.

 

 • Begrens smådrikking av sure drikker og drikk heller opp alt med det samme.
 • Benytt vann som tørstedrikk mellom måltidene og om natten.
 • Vent minimum 30 minutter før du pusser tennene etter at du har drukket eller spist.
  Drikk et glass melk, spis en banan eller en ostebit da
 • baseholdige matvarer nøytraliserer syren i munnhulen.
 • Ikke puss tennene rett etter oppkast eller reflux
 • Skyll med vann etter inntak av sure drikker og frukt
 • Bruk sugerør. Drikken kommer da i mindre grad i kontakt med tennene
 • Bruk en tannbørste som er så myk som mulig
 • Daglig bruk av fluorskylling eller fluortabletter etter tannpuss.

 

Ta godt vare på tennene dine, det fortjener de!

 

 

Read More